Hveder
De luftigste og lækreste hveder til din næste Store bededag, eller hvis du bare ønsker dig nogle rigtig luftige boller. Normalt har vi altid købt hveder i min familie, men i år besluttede jeg at det var på tide selv at prøve at bage nogle. Det viste sig at være supernemt og hvederne er efter min mening bedre end de købte.
I denne opskrift er der tilføjet lidt grahamsmel, hvor det er muligt at skrue op og ned for mængden alt efter hvor sunde man vil have dem. Derudover er de rigtig gode med fx lidt solsikkekerner i, som giver lidt crunch til hvederne. Samtidig kan hvederne også langtidshæves, hvor dejen laves dagen før og herefter hæver i køleskabet i ca. 10-12 timer. Her skal gærmængden dog reduceres til 15g.
Indgredienser:
- 5 dl fingervarmt vand
- 50g gær
- 800g hvedemel
- 300g grahamsmel
- 4 tsk kardemomme
- 1 tsk salt
- 50g sukker
- 4 æg
- 150g smør
Udstyr:
- Skål
- Grydeske
- Målebæger
- Dyb bradepande
Forberedelse:
- Tag smørret ud af køleskabet
Fremgangsmåde:
- Hæld vandet op i målebægret, og opløs gæren deri
- Vandet må ikke overstige 40 grader, da gæren ellers kan dø
- Bland melet, kardemomme, salt og sukker i skålen
- Skær smørret ud i tern, og smuldr det med melblandingen
- Brug evt. en gaffel til at smuldr smørret med
- For lidt ekstra kerner kan der tilsættes 100g solsikkekerner, 70g hørfrø og 50g chiafrø
- Bland æggene med melblandingen
- Hæld gær blandingen i lidt ad gangen, og rør godt undervejs
- Ælt dejen grundigt, indtil den bliver glat og smidig
- Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i 30 min
- Tril dejen til 18 lige store boller, og sæt dem med ca. ½cm afstand i bradepanden
- Beklæd bradepanden med bagepapir for let at kunne fjerne bollerne
- Vej evt. dejen, og vej derefter hvederne af for at sikre at de er lige store
- Lad bollerne hæve i 1 time ved stuetemperatur, og tænd derefter ovnen på 190 grader
- Dæk evt. bollerne med et fugtigt viskestykke, for at de ikke tørrer ud
- Bag bollerne i 20 min, og lad dem derefter afkøle i ca. 20 min på en bagerist
- Pensel bollerne med æg for at gøre dem ekstra brune på toppen